Amikor négy-öt évesek voltunk az öcsémmel, a szüleink a tengerparta vittek nyaralni. Tíz napig csak csorbát ettünk reggel-délben-este. Hazaindulás előtt sírva könyörögtünk nagyinak a telefonba, hogy főzzön nekünk "laskalevest". Azóta a húsleves nálunk családtag, ha hosszú útról érkezünk, betegek vagyunk vagy csak egyszerűen valami finomra vágyunk, mindig előkerül a gyógyító húsleves, ami feledteti a honvágyat, jót tesz az összetört gyomornak, elűzi a náthát és csillogóbbá varázsolja az ünnepet. Három generáció által kifejlesztett és tökélyre vitt recept következik:
Hozzávalók:
- egy darab hátszín
- sok leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika, hagyma, fokhagyma)
- fűszerek (só, szemes bors, szerecsendió)
- néhány liter víz
A zöldségeket megpucoljuk, a húst lemossuk, enyhén kiáztatjuk, majd a hozzávalókat egy nagy lábosba tesszük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket és feforraljuk. Ha fő, leszedjük a habját, majd lassú tűznél tovább főzzük, míg elkészül.
Alapléként is felhasználható, pl francia hagymaleveshez kiváló.