Hozzávalók:
- 1 kg harcsa vagy 70 dkg harcsafilé
- 1 fej vöröshagyma
- szalonna
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- só, bors
- halalaplé
A túrós csuszához:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
- víz
- juhtúró
- tejföl
- szalonnapörc
A szalonnát kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt félretesszük (és a zsír egy részét is), a maradék zsírban megdinszteljük a hagymát. Ha egész harcsából dolgozunk, akkor a mosás, pikkelykapargatás, belezés
után a fejéből, farkából 1-2 dl vízzel, fűszerekkel alaplevet főzünk.
A hagymához hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, néhány percig együtt
pirítjuk. A harcsát felkockázzuk és hozzáadjuk, óvatosan összerázzuk
(tilos kevergetni, mert a hal összetörik), hozzáadjuk a pirospaprikát és
felöntjük halalaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk. A harcsát fedő alatt, alacsony hőmérsékleten pároljuk.
Közben elkészítjük a csuszát és kifőzzük. A megmaradt szalonnazsírt egy kicsit megmelegítjük, hozzáadunk 1 dl tejfölt és összekeverjük. Ebben forgatjuk bele a kifőtt csuszát, majd hozzáadjuk a juhtúrót és a szalonnapörcöt és összekeverjük.
Amikor a hal már majdnem megpuhult, a lisztet elkeverjük a tejföllel és a halhoz adjuk. Még egyszer felforraljuk, ha szükséges ízesítjük.
Tálaláskor a tetjére még egy kis tejfölt teszünk, paradicsom-és paprikaszeletekkel diszítjük.