2012. március 6., kedd

Bolognai spagetti székelyesen

Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 cikk foghagyma
- 1-2 murok (sárgarépa)
- 1 cikk zeller és néhány zellerlevél
- 2 evőkanál olaj
- 50dkg vegyes darálthús
- só, bors
- oregánó, köménymag
- pirospaprika
- 1 dl száraz vörösbor (elhagyható)
- 3 kanál sürített paradicsompüré
- 1 kiskanál cukor
-  50dkg spagetti
- 10 dkg sajt a tetejére

A hagymát megdinszteljük az olajon, közben a murkot és zellert megreszeljük és hozzáadjuk a hagymához. Alacsony hőfokon tovább kevergetjük, majd hozzáadjuk a darált húst és nagyobb lángon, folyamatosan kevergetve tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, kevergetjük még együtt majd megszórjuk pirospaprikával és felöntjük az 1 dl vörösborral és egy kevés vízzel. Fedő alatt, alacsony lángon pároljuk, míg a hús megpuhul. Közben vigyázunk, hogy ne égjen oda, szükség esetén pótoljuk az elfőtt folyadékot.
Ha a hús már puha, beletesszük a paradicsompürét és egy kevés cukorral ízesítjük.
Kifőzzük a spagettit és közben elkészül a bolognai is. Tálaláskor a tetejére sajtot reszelünk.

Aki eredeti ízekre vágyik, az nyugodtan elhagyhatja a fokhagymát és a köménymagot. :)