2012. április 7., szombat

Vargabéles

Hozzávalók:

- 3 csomag réteslap
- 1 kg túró
- 50 dkg vaj
- 40 dkg porcukor
- 60 dkg finommetélt
- 10 db tojás
- 1 db citrom
- 1 rúd vanília
- 1 l tejföl

A finommetéltet enyhén sós forró vízben kifőzzük, lehűtjük, leszűrjük és felhasználásig félretesszük. 

A tejfölt előző nap tiszta konyharuhába tesszük, kb. 24 óráig felkötve tartjuk, hogy a savó kicsepegjen belőle. A túrót szitán áttörjük. 

Keverőedénybe tesszük a vajat, tojássárgájával és porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a túrót és a lecsurgatott tejfölt. Reszelt citromhéjjal, mazsolával és vaníliával ízesítjük. 

Belekeverjük a kifőtt finommetéltét, végül hozzáadjuk a porcukorral keményre felvert tojásfehérjét. Az egészet lazán összekeverjük. 

Megfelelő nagyságú tepsit vajjal kikenünk, a fele mennyiségű réteslappal kibéleljük, melyet olvasztott vajjal meglocsolunk. A már elkészített masszát belehelyezzük, és a visszamaradt réteslappal a tetejét befedjük. 

Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és középmeleg sütőben- 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Előmelegített tálon forrón tálaljuk, tetejét vaníliás porcukorral meghintjük.