2012. március 14., szerda

Káposztás bableves szatmáriasan

Hozzávalók:
- 1 kisebb füstölt csülök fele (csont nélkül kb. 40 dkg)
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
-  fél kiskanál pirospaprika
- 40 dkg savanyú káposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- fél kiskanál majoránna
- 1 mokkáskanál darált csípős paprika (Erős Pista)
- 25 dkg paradicsomos bab (lehet konzerv is)
- 1 mokkáskanál csombor
- só

A füstölt húst a főzést megelőző este egy kisebb fazékban pár órát áztatjuk, 2,5 liter vízben, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. A levében hűlni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és egy fazékban, a kissé megforrósított olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd mielőtt a paprika megéghetne, a füstölt csülök főzőlevéből 2 liternyit ráöntünk.

A káposztát, ha tús sósnak vagy savanykásnak találnánk, átmossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, a levesalapba rakjuk. Az apróra elkapart fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, a darált csípős paprikával tüzesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és nagyjából 1 órán át, pontosabban addig főzzük, míg a káposzta megpuhul — vigyázzunk, ne főzzük szét a káposztát, inkább maradjon egy kissé roppanós. Közben ha kell, elfövő levét a maradék főzőlével vagy vízzel pótoljuk.

Amikor kész, hozzáadjuk a paradicsomos babot, belerakjuk az 1,5 centis kockákra vágott csülköt, és már készen is van. Ha kell megsózzuk, utánafűszerezzük, s aki szereti, egy kevés csomborral (borsikafűvel) is fűszerezheti. Tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.