2012. május 27., vasárnap

Narancsos kacsamell

Hozzávalók:
- 2 kacsamell
- só, bors
- 2 evőkanál olaj
- 4 dl frissen facsart, átszűrt narancslé
- 10 dkg vaj

A mázhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ötcentis darab friss gyömbér
- 20 dkg narancslekvár
- 3 evőkanál brandy
- 2 evőkanál szójaszósz
-1 nagy csipet cayenne bors

A kacsamelleket félbe vágju, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük.

A kacsamelleket az olajon elősütjük: kb 2 percig mindkét oldalukat sütjük nagy lángon, majd kivesszük a serpenyőből. A fölösleges zsírt kiöntjük a serpenyőből, csak kb 2 evőkanálnyit hagyunk meg benne. A kacsamelleket visszatesszük a serpenyőbe, ráhalmozzuk a mázat, majd alufóliával lefedve a sütőbe tesszük (kb 220 fok). Az utolsó 5 percben levesszük róla a fóliát, hogy a kacsamellek teteje is szépen megpiruljon.

Ha átsült a hús, egy vágódeszkára kivesszük és alufóliával betekerve pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezalatt elkészítjük a mártást. Az üresen maradt serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, beleöntjük a narancslevet és felforraljuk, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, majd sózzuk, borsozzuk. Szép, fényes mártást kapunk.

Tálaláskor a kacsamelleket felszeleteljük (a közepe enyhén rózsaszínes kell legyen) és hozzáadjuk a narancsmártást. Krumplipüré talál hozzá.