2012. május 30., szerda

Gundel bélszín tokány

Hozzávalók:

- 1,60 kg bélszín (vesepecsenye)
- 15 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 25 dkg csiperkegomba
- 30 dkg libamáj
- 50 dkg zöldbab (ceruzabab)
- 50 dkg spárga
- 20 dkg tisztított vöröshagyma
- 3 dl barnamártás
- 3 dl soproni kékfrankos
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 1/2 csokor metélőhagyma
- só, őrölt bors
A bélszínt és a libamájat ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, megsózzuk és hűtőszekrénybe helyezzük. A csiperkegombát hideg vízben alaposan megmossuk, kockára vágjuk, ezután félretesszük. 

Nagyobb serpenyőben zsírt hevítünk, és a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk az előkészített bélszíncsíkokat, és erős tűzön gyorsan pirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott libamájat, végül a kockára vágott gombát. Sóval, borssal fűszerezzük, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. 

Nyílt lángon tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a barnamártást és a vörösbort. Vajon spárgát és ceruzababot párolunk, majd a kész tokánnyal összekeverjük.

Köretnek vajas burgonyát,, párolt rizst, vagy burgonyafánkot adunk. 

A Gundel-tokányt előmelegített tálra helyezzük, egyenletesen elosztva rajta a libamájat, gombát, spárgát és ceruzababot. Tetejét meghintjük a finomra vágott metélőhagymával.