2012. április 20., péntek

Borhab

Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 1 dl desszertbor
- 2 evőkanál víz

Tegyük valamennyi hozzávalót egy tűzálló tálba, amit egy forrásban lévő vízzel töltött lábos felé helyezünk. Vigyázzunk arra, hogy a tál ne érjen a vízbe.

Habverővel kb. 5percig keverjük a keveréket, amíg nagyon sűrű és habos nem lesz. Akkor jó, ha a habverő "szálat húz" akkor kiemeljük a lábosból és további 2 percig verjük a habot. Kanalazzuk a borhabot poharakba és azonnal tálaljuk.

Változatok:
A zabaglionét - egy klasszikus olasz desszertet - a fentiek szerint készítsük el, de marsalát használjunk a desszertbor helyett. Poharakban tálaljuk cantuccini vagy biscotti nevű kekszféleségekkel.

Hideg borhabhoz: vegyük le a tálat a lábosról, helyezzük egy nagy tál jéghideg víz fölé és addig verjük a habot, amíg ki nem hűl. Krémesebb ízért tálalás előtt keverjünk bele 1 dl kissé felvert tejszínt. A hideg borhabot gyümölcssalátához vagy vaníliás kekszekkel tálaljuk.