2012. április 15., vasárnap

Francia hagymaleves

Kismedvével 2010 nyarán egyeztető körúton jártunk Révkomárom és Balatonalmádi között. Akkor ebédeltünk Budapesten egy csodálatosan finom hagymalevest rozscipóval. Azóta itthon is kikísérleteztem egy saját változatot.

Hozzávalók:
150 g vöröshagyma
80 g póréhagyma
2-3 cikk fokhagyma 
egy kiskanál cukor
25 g vaj
25 g liszt
650 ml marhahús alaplé
100 ml száraz fehérbor
ízlés szerint só, bors
ementáli sajt
rozscipó
A cipónak vágjuk le a "kalapját", egy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, majd a tetejét visszahelyezve kb 180 C-on 10-15 percig süssük.
 
Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd rátesszük a hagymát, és alacsony hőfokon, fedő alatt kb 15 perc alatt megpirítjuk. Közben figyeljük, hogy nehogy leégjen. 

Ha megpirult a hagyma, egyenletesen rászórjuk a cukrot és gyakori kevergetés mellett addig karamellizáljuk, míg szép aranybarna nem lesz (kb 30-40 perc).

Miután a hagyma elérte a kellő állapotot, megszórjuk liszttel, átkavarjuk és kb 3 percig főzzük. Majd felöntjük a borral, és a húslével. Most beállítjuk a leves ízét a sóval, kevés őrölt borssal, majd alacsony hőfokon tovább főzzük 30-40 percig.

A kész levest cipókba szedjük, szórjuk meg bőségesen reszelt ementáli sajttal és tálaljuk.