2012. április 11., szerda

Hét vezér tokány

Hozzávalók:

- 50 dkg marhalábszár (színhús) 
- 50 dkg borjúlapocka (színhús)
- 50 dkg sertéslapocka (színhús)
- 25 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg sertészsír
- 40 dkg tisztított vöröshagyma
- 3 db csemege zöldpaprika
- 2 db csemege paradicsom
- 7 dl tejföl
- 1 liter csontlé
- 1/2 cs metélőhagyma
- 10 adag galuska
- só
- pirospaprika
A marhalábszárat, a borjúlapockát és a sertéslapockát külön-külön egyenletes kockákra vágjuk, hideg vízben jól megmossuk, ezután félretesszük. 

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, felhevített zsírba téve félig megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd kevés csontlével felengedve, zsírjára pirítjuk. 

Ezután hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, megsózzuk, fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a marhahús félig megpuhult, hozzáadjuk a sertéshúst, tovább pároljuk, ha a sertéshús is kezd puhulni, hozzáadjuk a borjúhúst. Állandó keverés mellett, fedő alatt puhára pároljuk. Ha mindhárom húsfajta egyformán megpuhult, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott csemege zöldpaprikát és paradicsomot, majd tovább pároljuk. 

Végül hozzáadjuk a tejfölt, és ezzel együtt jól kiforraljuk. Levének rövid, tartalmas, tejfölös paprikásnak kell lennie. Tetejét szeletekre vágott csemege zöldpaprikával, paradicsommal és finomra vágott metélőhagymával díszítjük.

Köretnek házilag készített tojásos galuskát vagy szalagmetéltet adunk.