- 25 dkg kígyóuborka
- só, bors
- 1 tojás
- 4 dl tyúkhúsalaplé
- 1,5 dl paradicsomlé
- 9 dl natúr joghurt
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg főtt, tisztított, durvára vágott garnéla
- 12 közepes nagyságú, főtt garnéla
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk finomra vágott menta
- 1 tk finomra vágott metélőhagyma
- friss lepénykenyér a tálaláshoz
Az uborkát meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, kissé megsózzuk és 30 percig állni hagyjuk. Utána hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A tojást keményre főzzük, majd ha kihűlt, a sárgáját és a fehérjét is kockákra vágjuk.
Egy nagyobb tálban a tyúkhúslevest, a paradicsomlevet és a joghurtot addig keverjük, míg sima krémet kapunk. Hozzáadjuk az uborkát, a tejszínt, a főtt tojásdarabokat és a garnélát. Ízlés szerint sóval és fekete borssal fűszerezzük. Letakarva, 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Tálaláskor a leveses tányérokat fokhagymával bedörzsöljük, 1-2 jégkockát teszünk bele. a levest belekanalazzuk, mentával és metélőhagymával megszórjuk. Minden tányérra néhány friss, előre megtisztított garnélát akasztunk és lepénykenyérrel tálaljuk.