2014. július 19., szombat

Citrom szuflé

Hozzávalók:
- 4 dkg puha vaj (sózatlan)
- 10 dkg kristálycukor és még egy kevés
- 150 ml 3,5%-os tej
- 100 ml sűrű tejszín
- 3 nagy tojás sárgája
- 15 dkg sima liszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 4 nagy tojás fehérje
- 2 citrom lereszelt héja és leve
- porcukor

A puha vajjal kikenünk 4 szufléformát (250 ml). Néhány percre a hűtőbe tesszük, majd ismét rákenünk egy adag vajat (a peremére is jusson). Kristálycukrot szórunk bele és egyenletesre rázogatjuk a formában. A fölösleges cukrot kiöntjük belőle. Felhasználásig a formákat hűtőben tartjuk.

A tejet és a tejszínt egy lábosban éppen csak forrásig melegítjük, majd azonnal levesszük a tűzről. Közben a tojássárgát kikeverjük 5 dkg cukorral, míg ki nem fehéredik. A lisztet és a kukoricalisztet a cukros masszára szitáljuk és egyenletesen elkeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejszínes tejet és közben habverővel folyamatosan kevergetjük. A keveréket visszaöntjük a lábosba és kis lángon fakanállal addig kevergetjük (kb 5 perc), míg sűrű állagú lesz. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Hozzáadunk pár csepp citromlevet és tovább keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a maradék 5 dkg cukrot és addig keverjük, míg sűrű, fényes krémet kapunk. 

A citromlét és a citrom héját a szufléhoz keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehér hab egyharmadát. A maradék tojásfehérjét óvatosan az alapba forgatjuk, vigyázzunk, hogy ne törjön szét a hab. 

A keveréket a formákba öntjük, egészen a pereméig, majd óvatosan a konyhapulthoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne levegőbuborék. A tetjét elsímitjuk, majd egy spatulával végigmegyünk a formák belső peremén, hogy a krémet elválasszuk a forma peremétől. A formákat tepsibe tesszük, majd a sütő közepén kb 15-18 percig sütjük, míg a szuflé kissé megemelkedik, de a közepe lágy marad. Megszórjuk porcukorral és azonnal tálaljuk.