2014. július 27., vasárnap

Fánk baracklekvárral

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 4 dl  tej
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 2 ek tejföl
- 2 ek étolaj

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval könnyű tésztát készítünk (mivel elég lágy, ezért fakanállal dolgozzuk hólyagosra), majd 45 percig langyos helyen pihentetjük

A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Meleg helyen további 5 percig pihentetjük.

A fánkot középen diónyi nagyságban elvékonyítjuk, ez a mélyedés kerüljön alulra, mikor belehelyezzük a forró olajba. Felhevített olajban sütjük, mindig közepes hőfokon, hogy egyenletesen átsüljenek. Enyhén lefedve sütjük 2-3 percig az egyik oldalát, majd 2 percig a másik oldalát. 

Házi baracklekvárral töltjük és vaníliás porcukorral meghintjük.