- 50
dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 2 ek tejföl
- 2 ek étolaj
Az
élesztőt kevés tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval könnyű tésztát
készítünk (mivel elég lágy, ezért fakanállal dolgozzuk
hólyagosra), majd 45 percig langyos helyen pihentetjük.
A
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,
fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Meleg helyen további 5 percig pihentetjük.
A
fánkot középen diónyi nagyságban elvékonyítjuk, ez a mélyedés kerüljön
alulra, mikor belehelyezzük a forró olajba. Felhevített olajban sütjük, mindig
közepes hőfokon, hogy egyenletesen átsüljenek. Enyhén
lefedve sütjük 2-3 percig az egyik oldalát, majd 2 percig a másik
oldalát.
Házi
baracklekvárral töltjük és vaníliás porcukorral meghintjük.