- 1 kg sárgabarack
- 1 db kisebb érett sárgadinnye
- 30 dkg cukor
- 2 tk pektin
- fél citrom leve
A barackot megmossuk, majd forró vízbe dobva lehúzzuk a héját. A nagyobb gyömölcsöket feldaraboljuk.
A sárgadinnyét kockákra vágjuk, az egészet egy lábosba öntjük. Hozzáadunk kb. 15 dkg cukrot, jól összekeverjük és állni hagyjuk (éjszakára a hűtőbe is tehetjük).
A gyömölcsök a cukortól levet eresztenek, ebben a lében tesszük főni. Kb. negyed órát főzzük közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint, amivel besűrítjük a lekvárt. Hozzáadunk néhány csepp citromlevet, ami kiemeli a gyümölcsök ízét, és ízlés szerint még adunk hozzá cukrot.
Ismét felforraljuk a lekvárt, pár percig kavargatva főzzük, majd a csírátlanított befőttesüvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk. Az üvegeket fejjel lefelé fordítva megvárjuk, míg az üvegek kihűlnek. Így tartosítószer nélkül is sokáig eláll.