2014. július 20., vasárnap

Bajor csülök káposztával és burgonyagombóccal

Hozzávalók:
- 2 kg sertéscsülök (hátsó)
- só, bors
- fél fej fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- 2 db leveskocka (húsleves)
- 1 teáskanál köménymag
- 2,5 dl sör

A káposztához:
- 80 dkg kockára vágott fehérkáposzta
- 10 dkg kockára vágott, füstölt császárszalonna
- 1 fej kockára vágott hagyma
- só, bors, köménymag
- 3 dl barna alapmártás vagy spanyol mártás

Barna alapmártás hozzávalók:
- 60 dkg csont (marha/borjú/sertés/birka)
- 2 evőkanálnyi paradicsompüré
- 25 dkg mirepoix (répa, zeller, póré, fehérrépa)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 liter száraz vörösbor
- egész bors
- babérlevél
- friss kakukkfű
- zsiradék
- só

A burgonyagombóchoz:
- 5 dl tej
- 12,5 dkg búzadara
- 1 kg burgonya
- só

A csülköket alaposan megtisztítjuk.

Egy nagy, inkább magas edényben a sóból, borsból, fokhagymából, vöröshagymából, babérlevélből és a köményből páclevet készítünk annyi vízzel, ami ellepi a csülköket. Ebben 1-2 napot állni hagyjuk.

A leveskocka hozzáadásával és víz pótlásával a páclében lévő csülköt feltesszük lassú tűzön 2 -3 órát főni.

Az előfőzött csülköket zsírozott tepsire fektetjük, és sütőben kezdjük sütni jó 1 órán keresztül. Fél óra elteltével megkenegetjük a sörrel, ettől szép fényes és ropogós lesz a bőre.

A bajor káposzta elkészítése:

A szalonnát, hagymát, káposztát kevés zsiradékon megpirítjuk, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük majd, a barnamártást hozzáadva puhára pároljuk.

Barna mártás elkészítése:

A zöldséget felkockázzuk, a vöröshagymát (héjastól) negyedekbe vágjuk. A feldarabolt csontot egy nagy edényben erős tűzön, kis kanál zsiradékon sötét színűre pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, és tovább pirítjuk, majd a paradicsompürét beletéve még egy pár percig erős tűzön forgatjuk.
Ráöntjük a vörösbort, majd felforrás után lassú tűzön 3-4 órát főzzük, az elfőtt levet mindig kis vízzel pótoljuk. Átpasszírozzuk, majd a fazékba visszatéve besűrítjük, kb a felére.

(Érdemes egyszerre többet főzni belőle, mert jégkockatartóban lefagyasztva, majd nejlonzacskóban tárolva kb. 3 hónapig eláll.)

A burgonyagombóc elkészítése:


A tejhez egy fél teáskanálnyi sót adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal alaposan kikeverjük, s sóval ízesítjük.

Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő sós vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük.