2014. január 12., vasárnap

Vörösboros fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 3-4 dl víz
- 3 dkg cukor (a szilva savanyúságától függően lehet több is)
- 1 db fahéj
- 1/4 tk fehérbors
- 1 csipet só
- 2-3 dl tejszín
- 1-2 dl vörösbor (ízlés szerinti fajta, de finom bor legyen: pl. Cabernet Savignon)
- 2 ek citromlé (fél citrom leve, ill. ízlés szerint, lime még finomabb)
- 1 tk reszelt citromhéj
- őrölt fahéj a tálaláshoz

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A cukrot egy lábosban picit karamellizáljuk, majd felöntjük fél deci vízzel, és hagyjuk sziruposodni egy kicsit. Utána beleforgatjuk a szilvákat, pár percig így kevergetjük, majd felöntjük a maradék deci vízzel.

Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fahéjat, és közepesen erős lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a bort, és ha megjelennek az első buborékok, a citromlével/héjjal ízesítjük, majd közepes lángon addig főzzük, míg a szilvák meg nem puhulnak (kb. 25-30 perc). Akkor jó, ha a szilva húsa kompótállagú lesz.

Ha megpuhult a szilva, a fahájat eltávolítjuk a fazékból, hozzáadjuk a tejszínt és újra felforraljuk. Ha besűrűsödött a leves, és őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk. Hidegen is kiváló.