- 3 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kg csont nélküli pulykacomb
- só, őrölt bors
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 2,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 6 réteslap
- 3 dkg vaj
- zsemlemorzsa
A mártáshoz:
- a paprikás pároló szaft
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só, őrölt bors
Forró olajon
megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd félrehúzzuk a tűzről és
megszórjuk a fűszerpaprikával.
Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott
pulykacombot, és annyi vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje. Sóval,
borssal ízesítjük, majd beleteszünk 1-1 nagyobb darabokra vágott
zöldpaprikát és paradicsomot.
Ha a pulykahús megpuhult, kivesszük a
szaftból, és ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a másik
paprika és paradicsom apró kockákra vágott húsát, 1 deci tejfölt, majd
sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Ha a töltelék
elkészült, 3-3 réteslapot konyharuhára terítünk, 2-2 evőkanál olvasztott
vajjal meglocsoljuk, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen
elosztjuk a tésztalapokon a tölteléket. A konyharuha segítségével
felgöngyöljük, és kivajazott tepsibe fektetjük és olvasztott vajjal
megkenjük. 190 fokos sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz a pulykahús
párolólevét felforraljuk, ha túl kevés, 1-2 deci vizet öntünk hozzá,
majd a lisztből, tejfölből készült habarást kevés forró lével simára
keverjük, és a forrásban lévő paprikás szafthoz adjuk. Ha felforrt,
lehúzzuk a tűzről, és krémesre turmixoljuk. Sóval, borssal utóízesítjük.
Tálaláskor a sült húsos rétest enyhén ferdén kétujjnyi szeletekre
vágjuk, tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a paprikás mártással.
Petrezselyemmel, tejföllel díszítjük.