2014. január 15., szerda

Húsos rétes paprikás mártással

Hozzávalók:
-  3 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kg csont nélküli pulykacomb
- só, őrölt bors
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 2,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 6 réteslap
- 3 dkg vaj
- zsemlemorzsa

A mártáshoz:
- a paprikás pároló szaft
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só, őrölt bors

Forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával. 

Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott pulykacombot, és annyi vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje. Sóval, borssal ízesítjük, majd beleteszünk 1-1 nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot. 

Ha a pulykahús megpuhult, kivesszük a szaftból, és ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a másik paprika és paradicsom apró kockákra vágott húsát, 1 deci tejfölt, majd sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük. 

Ha a töltelék elkészült, 3-3 réteslapot konyharuhára terítünk, 2-2 evőkanál olvasztott vajjal meglocsoljuk, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztalapokon a tölteléket. A konyharuha segítségével felgöngyöljük, és kivajazott tepsibe fektetjük és olvasztott vajjal megkenjük. 190 fokos sütőben pirosra sütjük. 

A mártáshoz a pulykahús párolólevét felforraljuk, ha túl kevés, 1-2 deci vizet öntünk hozzá, majd a lisztből, tejfölből készült habarást kevés forró lével simára keverjük, és a forrásban lévő paprikás szafthoz adjuk. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, és krémesre turmixoljuk. Sóval, borssal utóízesítjük.
 
Tálaláskor a sült húsos rétest enyhén ferdén kétujjnyi szeletekre vágjuk, tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a paprikás mártással. Petrezselyemmel, tejföllel díszítjük.