2013. november 17., vasárnap

Diós marlenka

Hozzávalók: 
- 70 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál darált dió
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál ecet
- 25 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna 
A krémhez: 
- 2 tubus sűrített tej (34-35 dkg) 
- 20 dkg vaj
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 5 evőkanál darált dió
A tetejére: 
- 3 evőkanál darabos dió

A vajat a mézzel és a cukorral összemelegítjük, majd hozzáadjuk az ecetet és a szódabikarbónát. Állandó keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Addig kavarjuk, amíg világos barna színű hab less belőle. Levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a diós lisztet. Ha nem áll össze a tészta adhatunk hozzá egy kis tejet. Egy órát pihentetjük. 

Ezután hat egyenlő részre osztjuk a masszát.  Mivel nehezen lehet a lapokat kinyújtani két-két cipót nyújtunk ki egyszerre egészen vékonyra és akkorára vágjuk a lapokat, mint a tepsink háta, majd egyesével megsütjük vajjal lekent tepsi hátán őket. 7-8 percig sütjük a lapokat 180 fokon. A tészta széleit levágjuk és félrerakjuk. 

A tejben a pudingport sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A sűrített tejet egy serpenyőben karamellizáljuk, amíg halvány barna nem lesz, majd hozzákavarjuk a vajat és hűlni hagyjuk. Ekkor a két krémet összekeverjük és belekavarjuk a darált diót is. Összerakjuk a süteményt, minden lapra kenünk a krémből, úgy hogy a legfelső lapra is jusson egy vékony réteg krém. 

A tetejét megszórjuk pörkölt darabos dióval illetve a tészta szélekből morzsolt tésztával.