2013. november 20., szerda

Rakott kenyér a XIX. századból

Hozzávalók:
A szendvicskenyérhez:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dkg cukor
- 20 dkg krumpli
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj (margarin is lehet)
- só
- 1 tojás

"Húsz deka lisztből, 3 deka élesztőből, 2 deka cukorból langyos vízzel sűrű kovászt készítünk. Héjában sült burgonyából 20 deka pürét 1/2 kiló nullásliszttel gyúródeszkára teszünk, s a közepébe a megkelt kovászt helyezzük. 10 deka teavajjal és kevés langyos víz hozzáadásával, kevés sóval jól összedolgozzuk, úgy, mint a házikenyeret szokás. Tetejét liszttel beszórjuk, letakarva nem túl melegen ¾ órát pihenni hagyjuk és vajjal kikent sandwich-formába helyezzük. Még egyszer kelni hagyjuk, a tetejét tejes felvert tojással gyengén megkenjük, sütőben szép lassan pirosra megsütjük. Utána szitára borítjuk, hagyjuk kihűlni, s az így elkészített kenyérből állítjuk elő a rakott kenyeret.

Rakottkenyér hercegnő módra 

Hámozott fehérkenyér-szeletkéket sózott teavajjal megkenünk, finomra vágott sült csirke melle húsát rászórjuk, a közepét kiázott, metéltre vágott szardellával díszítjük, körül a széleit hideg, finomra vágott kemény tojással koszorúban körítjük, és a tetejét finomra vágott metélőhagymával beszórjuk. 

Rakottkenyér sonkával 

Fehér vagy barna kenyérből négyszögletes vagy hosszúkás alakot vágunk vagy formálunk, sós vagy mustáros vajjal két ilyen szeletet megkenünk, közéje szelet főtt hideg sonkát teszünk, s üvegtálon felszolgáljuk. 

Rakottkenyér korai idei uborkával 

Meghámozott kenyérszeleteket sózott vajjal megkenünk, föléje jól kinyomott elkészített uborkasalátát helyezünk, törött borssal, paprikával beszórjuk, s üvegtálon szolgáljuk fel."