Hozzávalók:
A szendvicskenyérhez:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dkg cukor
- 20 dkg krumpli
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj (margarin is lehet)
- só
- 1 tojás
"Húsz
deka lisztből, 3 deka élesztőből, 2 deka cukorból langyos vízzel sűrű
kovászt készítünk. Héjában sült burgonyából 20 deka pürét 1/2 kiló
nullásliszttel gyúródeszkára teszünk, s a közepébe a megkelt kovászt
helyezzük. 10 deka teavajjal és kevés langyos víz hozzáadásával, kevés
sóval jól összedolgozzuk, úgy, mint a házikenyeret szokás. Tetejét
liszttel beszórjuk, letakarva nem túl melegen ¾ órát pihenni hagyjuk és
vajjal kikent sandwich-formába helyezzük. Még egyszer kelni hagyjuk, a
tetejét tejes felvert tojással gyengén megkenjük, sütőben szép lassan
pirosra megsütjük. Utána szitára borítjuk, hagyjuk kihűlni, s az így
elkészített kenyérből állítjuk elő a rakott kenyeret.
Rakottkenyér hercegnő módra
Hámozott
fehérkenyér-szeletkéket sózott teavajjal megkenünk, finomra vágott sült
csirke melle húsát rászórjuk, a közepét kiázott, metéltre vágott
szardellával díszítjük, körül a széleit hideg, finomra vágott kemény
tojással koszorúban körítjük, és a tetejét finomra vágott
metélőhagymával beszórjuk.
Rakottkenyér sonkával
Fehér
vagy barna kenyérből négyszögletes vagy hosszúkás alakot vágunk vagy
formálunk, sós vagy mustáros vajjal két ilyen szeletet megkenünk, közéje
szelet főtt hideg sonkát teszünk, s üvegtálon felszolgáljuk.
Rakottkenyér korai idei uborkával
Meghámozott
kenyérszeleteket sózott vajjal megkenünk, föléje jól kinyomott
elkészített uborkasalátát helyezünk, törött borssal, paprikával
beszórjuk, s üvegtálon szolgáljuk fel."