2013. november 23., szombat

Lasagne - gyorsan, egyszerűen

Hozzávalók:
- 250 g barilla lasagne tészta (főzés nélküli)
- 600 g hámozott, kockázott paradicsom
- 5 dl tej
- 400 g darált marhahús
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 200 g parmezán
- 2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 5 levél bazsalikom
- só
- bors
- 3 babérlevél
- 2-2 ek olívaolaj

A húst 2 ek olívaolajon megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a babérlevelet, majd 10-12 percig kis lángon főzzük.

Közben 2 ek olívaolajon főzni kezdjük a paradicsomot. Kb. 10-15 percig rotyogtatjuk. A húst a szósszal összeöntjük, és újabb 15 percig pöfögtetjük kis lángon. Az utolsó 3 percben hozzáadjuk a felvágott bazsalikomot.

Közben a vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kis lángon elkeverjük, és lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a szerecsendiót, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt parmezán felét. Elzárjuk alatta és a paradicsomos szósz alatt is a gázt.

Egy 25x35-ös tepsit kivajazunk, és leteszünk egy adag főzést nem igénylő lasagne tésztát (barilla). Ráteszünk egy adag húsos ragut, majd ismét tésztát. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók elfogynak. Az utolsó adag tésztára a besamel kerül. A tetejére tegyük a parmezánt, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe.
 
Süssük 20 percig, majd még 10 percig hagyjuk állni, mielőtt felvágjuk.