2013. augusztus 18., vasárnap

Kávétorta

Hozzávalók:
A tésztához:
- 17,5 dkg vaj
- 10-10 dkg cukor, étcsokoládé és liszt
- 5 tojás 

- 2 evőkanál eperlekvár
- 7 dkg őrölt mandula
- fél tasak sütőpor
 
A krémhez:
- 25 dkg vaj

- 30 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 narancs reszelt héja
- 4 teáskanál instant kávé


A vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, és szintén habosra keverjük. Beleteszünk 2 evőkanál eperlekvárt. A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk, és a krémhez keverjük. A lisztet, a sütőport és az őrölt mandulát is belekeverjük. A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk a masszába, és kipattintható tortaformába öntjük. Nem túl meleg sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. 

A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a tojássárgákat, a reszelt narancshéjat és a kávéport. A tortát négy lapra vágjuk, a lapokat megtöltjük a krémmel, majd egymásra rakjuk. A tetejét és az oldalát is bekenjük a krémmel, a maradékkal pedig feldíszítjük a torta tetejét. Csokidarabkákkal is megszórhatjuk.