Hozzávalók:
- 1 kg csirke
- 20 dkg vegyes zöldség (répa, petrezselyemgyökér, karfiol)
- 5 dkg zeller
- 2 zöldpaprika
- 2 fej
vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 25 dkg káposzta
- 40 dkg burgonya
- 2 kanál
olaj
- pirospaprika
- só, bors
- tárkonyecet
Az apróra vágott vöröshagymát olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, a zöldségféléket,
a metéltre vágott káposztát, a feldarabolt paprikát és együtt pirítjuk tovább.
Ha a hús kifehéredett,megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot és fedő alatt kis lángon főzzük.
Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott
burgonyát is. Megsózzuk és puhára főzzük. Tárkonyecettel savanyítjuk.
Az erdélyi és a román csorba közötti különbségekről:
A román csorbát korpaciberével savanyítják, ecetet csak az erdélyi magyar konyha használ a csorba savanyításához. A román csorba úgy készült, hogy a zöldségeket és a húst együtt tették fel főni, vízzel felöntve, majd ha megpuhultak a hozzávalók, savanyították a levest. Ezzel szemben az erdélyi (magyar) csorba megőrizte a magyar gasztonómia elemeit: dinsztelt hagyma alapon, paprikával ízesítve készíti a csorbát.