2013. augusztus 21., szerda

Erdélyi csorba

Hozzávalók:
- 1 kg csirke
- 20 dkg vegyes zöldség (répa, petrezselyemgyökér, karfiol)
- 5 dkg zeller
- 2 zöldpaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 25 dkg káposzta
- 40 dkg burgonya
- 2 kanál olaj
- pirospaprika
- só, bors
- tárkonyecet

Az apróra vágott vöröshagymát olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, a zöldségféléket, a metéltre vágott káposztát, a feldarabolt paprikát és együtt pirítjuk tovább.

Ha a hús kifehéredett,megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot és fedő alatt kis lángon főzzük.

Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Megsózzuk és puhára főzzük. Tárkonyecettel savanyítjuk.

Az erdélyi és a román csorba közötti különbségekről:
A román csorbát korpaciberével savanyítják, ecetet csak az erdélyi magyar konyha használ a csorba savanyításához. A román csorba úgy készült, hogy a zöldségeket és a húst együtt tették fel főni, vízzel felöntve, majd ha megpuhultak a hozzávalók, savanyították a levest. Ezzel szemben az erdélyi (magyar) csorba megőrizte a magyar gasztonómia elemeit: dinsztelt hagyma alapon, paprikával ízesítve készíti a csorbát.