- 600 g csont nélküli borjúborda 5 szeletre vágva (lehet sertéskaraj filé is)
- 1 kg leveles spenót
- késhegynyi szódabikarbóna
- 150 g csiperkegomba
- 30-40 g vaj
Mártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt
- 100 g füstölt sonka
- szerecsendió
- só
- bors
Pommes duchesse-hez (tojásos krumplipüré):
- 1 kg burgonya
Pommes duchesse-hez (tojásos krumplipüré):
- 1 kg burgonya
- 80 g vaj
- 4 tojássárgája
- só
- szerecsendió
Tetejére:
- 100 g reszelt sajt
- 20 g zsemlemorzsa
- 30 g vaj
A bundázáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, majd szokás szerint bepanírozzuk. Forró olajban vagy zsírban kisütjük.
A spenótot sós vízben kissé megfőzzük, amibe 1 késhegynyi
szódabikarbónát teszünk. Hideg vízben leöblitjük, majd leszárítjuk,
sózzuk, borsozzuk.
A gombát felszeleteljük, a vajon lepirítjuk.
A mártáshoz a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a
felforrósított tejjel, habverővel kevergetjük, mérsékelt tűzön
besűrítjük, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojások sárgáját és a reszelt
sajtot, majd a finomra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval
ízesítjük.
A tojásos krumplipüréhez a hámozott, darabolt krumplit sós vízben
kifőzzük, még melegen áttörjük, majd ha kihűlt a vajjal, a
tojássárgákkal, szerecsendióval és a sóval összegyúrjuk.
A spenótot a vajjal kikent tűzálló tál aljára elrendezzük, ráhelyezzük
a rántott húsokat, megszórjuk a pirított gombával, majd a mártással leöntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával és az
olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Csillagcsöves nyomózsákba téve a krumplipürét körberakjuk a tetején. 200 fokos előmelegített sütőben megpirítjuk. Kb 25 perc alatt elkészül.