2013. július 7., vasárnap

Borjúborda Gundel módra

Hozzávalók:
- 600 g csont nélküli borjúborda 5 szeletre vágva (lehet sertéskaraj filé is)
- 1 kg leveles spenót
- késhegynyi szódabikarbóna
- 150 g csiperkegomba
- 30-40 g vaj

Mártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt
- 100 g füstölt sonka
- szerecsendió
- só
- bors 
Pommes duchesse-hez (tojásos krumplipüré):
- 1 kg burgonya
- 80 g vaj
- 4 tojássárgája
- só
- szerecsendió 

Tetejére:
- 100 g reszelt sajt
- 20 g zsemlemorzsa 
- 30 g vaj 

A bundázáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
 
 
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, majd szokás szerint bepanírozzuk. Forró olajban vagy zsírban kisütjük.
 
A spenótot sós vízben kissé megfőzzük, amibe 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk. Hideg vízben leöblitjük, majd leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
 
A gombát felszeleteljük, a vajon lepirítjuk.
 
A mártáshoz a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a felforrósított tejjel, habverővel kevergetjük, mérsékelt tűzön besűrítjük, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojások sárgáját és a reszelt sajtot, majd a finomra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
 
A tojásos krumplipüréhez a hámozott, darabolt krumplit sós vízben kifőzzük, még melegen áttörjük, majd ha kihűlt a vajjal, a tojássárgákkal, szerecsendióval és a sóval összegyúrjuk.
 
A spenótot a vajjal kikent tűzálló tál aljára elrendezzük, ráhelyezzük a rántott húsokat, megszórjuk a pirított gombával, majd a mártással leöntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával és az olvasztott vajjal meglocsoljuk.
 
Csillagcsöves nyomózsákba téve a krumplipürét körberakjuk a tetején. 200 fokos előmelegített sütőben megpirítjuk. Kb 25 perc alatt elkészül.