- 2 l húsleves
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 2 tojás
- 25 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 1 dl tejföl
- só, bors, pirospaprika
- 1 paradicsom
- fél paprika
- 1 vöröshagyma
- fél liter korpacibere
A húslevesbe főni tesszük a megtisztított, félbe vágott répát, petrezselymet és zellert.
Az apróra vágott hagymát és a húst összedolgozzuk, hozzáadjuk a két tojást és az előfőzött rizst. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Kiskanálnyi gombócokat formázunk belőle, ezeket lisztbe forgatjuk. A lassan fövő levesbe beleengedjük a gombócokat és megfőzzük.
Ha elkészült, fél liter felfőzött korpaciberével és kevés tejföllel öntjük fel, amelytől finom, sajátosan savanykás ízt kap a leves. A tetejét megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel.
A korpacibere készítése:
Egy nagy befőttesüvegben 25 dkg búzakorpát és 10-15 dkg kukoricalisztet összekeverünk. Ráteszünk egy szelet barna kenyeret (élesztővel készült), 2-3 citromkarikát és felöntjük két liter forró vízzel. Jól összekavarjuk, majd lefedjük. Meleg helyen tároljuk, többször megkavargatjuk. Három nap múlva leszűrjük és hideg helyen tároljuk.Régen levesek savanyításához használták.