2012. január 24., kedd

Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:
- 1,40 kg darált sertéscomb
- 60 dkg lángolt kolbász
- 20 dkg zsír
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 15 dkg tisztított vöröshagyma
- 20 dkg rizs
- 2 kg apró savanyú káposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter tejföl
- 1 liter csontlé
- só
- őrölt bors
- majoránna
- őrölt szurokfű
- szárított csombor
- pirospaprika

A savanyú káposztát bő hideg vízben megmossuk, kicsavarjuk. Zsíron kevés finomra vágott vöröshagymával, kevés csontlé hozzáadásával megdinszteljük. Közben sózzuk, őrölt szurokfűvel, szárított csomborral és pirospaprikával fűszerezzük, fedővel letakarva félretesszük. 

A rizst félig puhára pároljuk, felhasználásig félretesszük. 

Serpenyőben zsírt olvasztunk, hozzáadjuk az apró kockára vágott füstölt szalonnát, félig megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a ledarált sertéshúst. Sózzuk, őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük, jól elkeverjük, kevés csontlével felengedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. 

A lángolt kolbászt karikára szeleteljük, serpenyőben, kevés zsírban gyors tűzön megpirítjuk, és a félig lepárolt húshoz adjuk. 

Megfelelő nagyságú tepsit sertészsírral kikenünk, az alját dinsztelt káposztával kibéleljük, rátesszük a félig párolt rizst, majd a lepárolt húst. 

Tejföllel meglocsoljuk, és ezt addig rétegezzük, míg a tepsi meg nem telik. Tetejére dinsztelt káposztát teszünk, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával, majd középmeleg sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. 

A sütőből kivéve előmelegített tálon forrón tálaljuk, tetejét tejföllel meglocsoljuk.