- 1 kg kenyérliszt
- 2 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 tk só
- víz
A kenyérhez kovászt vagy "öreg tésztát" készítünk:
Fél kg kenyérliszthez felfuttatunk 1 dkg élesztő. Kb 3-3,5 dl vízzel jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész
éjszaka kelni hagyjuk.
Másnap a megmaradtfél kg lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzáadjuk a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát, éreznünk kell, ahogy a kezünk alatt dagad.
Amikor a tészta kezd hólyagosodni, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Utána ismét átgyúrjuk át és
még 15 percig pihentetjük.
Kibéleljük a kenyérsütő formát sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük, majd egy órát így is kelesztjük.
230 fokos előmelegített sütőbe
tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét. Kb. 50 percig sütjük, miután kihűlt, egy késsel leverjük róla a tetejét.