2014. június 28., szombat

Házi kenyér

Hozzávalók:
- 1 kg kenyérliszt
- 2 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 tk só
- víz

A kenyérhez kovászt vagy "öreg tésztát" készítünk:
Fél kg kenyérliszthez felfuttatunk 1 dkg élesztő. Kb 3-3,5 dl vízzel jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.

Másnap a megmaradtfél kg lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzáadjuk a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát, éreznünk kell, ahogy a kezünk alatt dagad.


Amikor a tészta kezd hólyagosodni, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Utána ismét átgyúrjuk át és még 15 percig pihentetjük.

Kibéleljük a kenyérsütő formát sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük, majd egy órát így is kelesztjük.

230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét. Kb. 50 percig sütjük, miután kihűlt, egy késsel leverjük róla a tetejét.