2014. április 26., szombat

Szász káposztaleves tyúkhússal

Hozzávalók:
- 1 fiatal tyúk
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 1 fej hagyma
- 1 tojás sárgája
- 3 ek. tejföl
- 1/2 liter savanyú káposztalé
- 1 ek. liszt
-  2 ek. reszelt torma
- 10 dkg vaj

A tyúkot darabokra vágjuk. A vékonyra vágott leveszöldséggel és az apróra vágott hagymával együtt forró vajban puhára pároljuk, úgy hogy közben 1-1 kanál meleg vizet adunk hozzá, hogy a hús fehér maradjon.

Amikor a hús megpuhult, beszórjuk liszttel és az azonos mennyiségű vízzel hígított káposztalevet forrón rátöltjük. 

A tojások sárgáját a tejföllel jól elkavarjuk, s amikor a leves felfőtt, folytonos kavarás mellett hozzáadjuk és még kb. 5 percig forraljuk. 

Tálaláskor reszelt tormát adunk hozzá.

Az erdélyi szász papi konyhák különlegességeként tartják számon ezt az ételt, melyet ünnepi alkalmakkor fogyasztottak. (Kövi Pál receptje nyomán)