2014. március 11., kedd

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók: 
- 170 g kelkáposzta levél
- , bors
- 2 evőkanál étolaj 
- 15 dkg rizs 
- 2 evőkanál étolaj 
- 1 közepes fej vöröshagyma 
- 30 dkg sertés darált hús 
- 2 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl tejföl (20%-os)

A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb. 20-30 másodperc alatt.

Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömege duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk, félretesszük.

Olajat melegítünk egy serpenyőben, az apróra vágott vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.

Ha elkészült a hús, hozzákeverjük a rizst. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.

Egy tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposztalevelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket. A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.

Előmelegített, 180 C-os sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük a rakott kelt. Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni. Felkockázva, tejföllel tálaljuk.