- 170 g kelkáposzta levél
- só, bors
- 2 evőkanál étolaj
- 15 dkg rizs
- 2 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 30 dkg sertés darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl tejföl (20%-os)
A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb. 20-30 másodperc alatt.
Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömege
duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd
fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk,
félretesszük.
Olajat melegítünk egy serpenyőben, az apróra vágott vöröshagymát rátesszük, ha a
vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc
alatt az egészet.
Ha elkészült a hús, hozzákeverjük a rizst. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposztalevelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék
kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket. A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.
Előmelegített, 180 C-os sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük a rakott kelt.
Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni.
Felkockázva, tejföllel tálaljuk.