- 400 g rizottó rizs
- 1 l zöldség alaplé
- 200 ml fehérbor (száraz)
- 2 db sonkahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 180 g galambgomba
- 140 g rókagomba
- 140 g vargánya
- só ízlés szerint
- 3 ek zsálya (finomra vágott, friss)
- 80 g vaj
- 140 g parmezán (durvára reszelt)
- 3 ek olívaolaj
A megtisztított gombákat egyforma méretűre vágjuk, sózzuk és egy
serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk. Az alaplevet felforrósítjuk
és melegen tartjuk.
Egy vastag falú edényben evőkanálnyi vajat két evőkanálnyi
olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított sonkahagymát és a
fokhagymát puhára pároljuk benne.
Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük.
Addig folytatjuk ezt a folyamatot,
míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy
(szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez).
Ezen a
ponton adjuk hozzá a gombát és a zöldfűszert a rizshez. Zárásként pedig hozzákeverjük a vajat és a parmezánt.
Az edényt a
tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal
fogyasztjuk.