2012. február 4., szombat

Erdélyi fatányéros

Hozzávalók:

- 1 kg sertéskaraj (borda)
- 1 kg borjú szelethús (felsál)
- 1 kg bélszín
- 50 dkg füstölt csemege szalonna
- 30 dkg sertészsír
- 10 dkg liszt
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 10 adag vegyessaláta
- 10 adag hasábburgonya
- só, őrölt bors
- édesnemes fűszerpaprika
- salátalevél
A sertéskarajból, a borjúszeletből és a bélszínből 10 egyforma szeletet vágunk. Kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felhasználásig félretesszük. 

A füstölt szalonnát bőrével együtt 10 egyforma szeletre vágjuk, éles késsel bevagdossuk (kakastaréj), serpenyőben megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.

Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, és az előkészített lisztbe mártott hússzeletek mindkét oldalát szép pirosra sütjük (a lisztet kevés pirospaprikával színezhetjük). A fatányéroshoz a húsokat rostsütőlapon is készíthetjük vagy faszénparázson, amennyiben ez rendelkezésünkre áll. Természetesen ebben az esetben a húsokat lisztbe nem forgatjuk, és zsír helyett olajjal kenegetjük, így sütjük pirosra. 
A fatányérost a következőképpen tálaljuk: 

Nagyobb méretű fatálat zöld salátalevéllel és vegyes savanyúsággal ízlésesen feldíszítünk (savanyúság: uborka, paradicsom, dinnye stb.), mellé tesszük a frissen sült hasábburgonyát, köré rakjuk a ropogósra sült hússzeleteket, és a tetejére helyezzük a fűszerpaprikába mártott kakastaréj szalonnát. 

Kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.