- 1.5 kg uborka (frissen szedve, kisebb méretűek)
- só
- kapor, szőlőlevél
- fokhagyma (2 cikk)
- szemes fekete bors
- kovászos fehér kenyér szelet
Az uborkákat alaposan átmossuk, kiáztatjuk. Egy nagyobb (2 l) befőttes üveg aljára kaprot és szőlőlevelet teszünk. Az uborkák végét bevágjuk és elhelyezzük az üvegben. Közben beletesszük a fokhagymát és a szemes borsot.
A tetejére tesszük a kenyérszeletet, amit előzőleg gézbe vagy tüllzacskóba teszünk. A kenyeret lenyomtatjuk kaporral, kaporszárakkal.
Vizet melegítünk, literenként egy kanál sót teszünk a vízbe és felforraljuk. A forró sós vizet az uborkákra öntjük, úgy hogy teljesen ellepje a kenyeret. Egy kis tányérral lefedjük és meleg (kb. 25 fok állandó hőmérséklet) helyen érleljük. Hőmérséklettől függően 1-3 nap alatt készül el.