- 1 vöröshagyma
- 50 dkg sertéscomb
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 25 dkg csiperkegomba
- 30 dkg zöldborsó
- 2 dl tej vagy tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, bors
- petrezselyemzöld
A gombóchoz:
- 2 nagyobb krumpli
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál búzadara
- petrezselyemzöld
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott sertéscombot, sózzuk, borsozzuk, kifehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, pár percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kb. fél liter vízzel. Félpuhára pároljuk, ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót. További egy liter vizet adunk hozzá, fellobbantjuk és a hozzávalókat puhára főzzük.
Amíg fő a hús, elkészítjük a krumpligombócot. A krumplikat sós vízben puhára főzzük és áttörjük. Amikor egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a búzadarát, sót, borsot és petrezselyemzöldet, majd alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk.
Közben megfőtt a leves, elkészítjük a lisztből és tejből az eresztéket, melyet a leveshez adunk. Felforraljuk és óvatosan beletesszük a gombócokat a levesbe. Ha megfőttek a gombócok, tálalhatjuk.